Projekti JPP-a od 14,9 milijardi kuna

Bez autora
Apr 19 2012

Privatni kapital uključuje se u stvaranje javnoga dobra i pružanje javnih usluga. Naime, Vlada je prihvatila program investicijskoga ciklusa primjenom javno-privatnog partnerstva. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić predstavio je projekte koji bi se putem JPP-a trebali graditi sljedeće tri godine, a ukupno su vrijedni čak 14,9 milijardi kuna. Putem JPP-a planira sagraditi javne zgrade, škole, sudove, zatvore, muzeje, kazališta te kompleks zgrada Vlade na obali Save "težak" 1,6 milijardi kuna. Gradnja čak milijun i 700 tisuća četvornih metara novih prostora, prema Čačićevim riječima, neće utjecati na povećanje javnog duga, a podignut će kvalitetu javnog sektora i gospodarski rast. Prema modelu JPP-a u sljedeće tri godine će sagraditi, dograditi i rekonstruirati čak 338 škola.

Projekti JPP-a od 14,9 milijardi kunaPrivatni kapital uključuje se u stvaranje javnoga dobra i pružanje javnih usluga.

Naime, Vlada je prihvatila program investicijskoga ciklusa primjenom javno-privatnog partnerstva. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić predstavio je projekte koji bi se putem JPP-a trebali graditi sljedeće tri godine, a ukupno su vrijedni čak 14,9 milijardi kuna. Putem JPP-a planira sagraditi javne zgrade, škole, sudove, zatvore, muzeje, kazališta te kompleks zgrada Vlade na obali Save 'težak' 1,6 milijardi kuna.

Imamo zatvoreno financiranje s Maquaireom, EIB-om i BRD-om, izjavio je Čačić, najavivši da će cjelokupan projekt predstaviti na skupštini u Londonu 17. svibnja. Gradnja čak milijun i 700 tisuća četvornih metara novih prostora, prema Čačićevim riječima, neće utjecati na povećanje javnog duga, a podignut će kvalitetu javnog sektora i gospodarski rast.

Program izgradnje i rekonstrukcije javnih građevina prema JPP-u

Čačić je rekao kako će se prema modelu JPP-a u sljedeće tri godine sagraditi, dograditi i rekonstruirati čak 338 škola. Vrijednost investicije procjenjuje se na 6,235 milijardi kuna, što bi značilo ukupnu godišnju najamninu od 873 milijuna kuna pod uvjetom da privatni partner školu sagradi, a zatim je iznajmljuje državi sljedećih 25 godina. Privatni partner školu bi sagradio ili dogradio, a država, županija, grad ili općina podijelili troškove za plaćanje najma - 55% podmirila bi država, 35% županija, a 10% općina ili grad.

U ranijem dijelu sjednice Vlada je utvrdila Nacrt prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te Nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o učinkovitom korištenju energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik